Het maken van een daktuin

Het maken van een daktuin

Wilt u een daktuin maken? Dan is het verstandig om gebruik te maken van het omgekeerd dak principe, waarbij u werkt met XPS-isolatie. Dit zijn ‘waterplaten’, waarbij u er rekening mee dient te houden dat dit niet mag leiden tot een te geringe warmteweerstand van de dakconstructie, op basis van de inwendige condensatie.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Overwaarde van de warmteweerstand

U kunt de inwendige condensatie in XPS-platen laten berekenen, om na te gaan waar u rekening mee dient te houden bij het maken van een daktuin. Bereken op die manier hoe lang het zal duren, voordat de warmteweerstand onder een bepaalde waarde zal komen. U heeft deze informatie nodig om de daktuin op een degelijke manier aan te leggen en te voorkomen dat de bouwfysische eigenschappen tot een probleem zullen leiden. Maak bij voorkeur gebruik van een specialist, die u hier meer over kan vertellen en kan helpen bij het maken van de berekening(en).

U dient bij het ontwerpen van een tuindak uit te gaan van een ‘overwaarde’ van de warmteweerstand. In veel van de gevallen zal het bij 50% extra isolatiedikte zo’n 25 jaar duren voordat de warmteweerstand bereikt wordt die een ‘normaal goed drogend’ isolatiedak op zal leveren. Ga uit van deze berekening om de gewenste dikte van de isolatie te kunnen bepalen.

Waterdicht dakbedekkingssysteem

Het is bij het aanleggen van een tuindak in ieder geval van belang om voor een waterdicht dakbedekkingssysteem te zorgen. Houd er rekening mee dat de vegetatie op geen enkele manier bij zal dragen aan de waterdichtheid, hiervoor nemen de planten het vocht te moeilijk op. Zorg er dus met een dakbedekkingssysteem voor dat u het geheel waterdicht af kunt werken. Het is vervolgens van belang om het dakbedekkingsmateriaal goed te beschermen, om te voorkomen dat er bijvoorbeeld mechanische schade kan ontstaan.

Dakvijver en daktuin
Dakvijver en daktuin

Schade aan de waterdichte laag van de daktuin

Loopt u toch tegen schade aan de waterdichte laag van de dakbedekking aan? In dat geval zal de schade onder de vegetatie zitten, waardoor u rekening dient te houden met aanzienlijke kosten om de problemen te kunnen traceren. In veel van de gevallen valt het dak zelfs niet zomaar te herstellen. Zorg ervoor dat u het tuindak in ieder geval bouwt op basis van het omgekeerde dak principe. U zorgt er daarmee voor dat u de waterdichte laag optimaal kunt beschermen met de XPS-isolatielaag, die u er bovenop aan kunt brengen. Houd er echter rekening mee dat de bovenkant van het dak niet of nauwelijks kan drogen.

Voorbeeld groot dakterras boven parkeergarage

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *