Rieten dakbedekking schuine daken

Rieten dakbedekking

De rieten dakbedekking vormt een traditionele vorm van dakbedekking, waar we al vanuit de oudheid gebruik van maken. Het was eeuwenlang de enige methode om een dak te dekken, tot men er vanwege de brandgevaarlijkheid toe besloot dat dit niet langer werd toegestaan.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij dakdekkers uit uw eigen regio.

Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Vandaag de dag gebruiken we de rieten dakbedekking vooral op boerderijen en op stallen, maar daarnaast ook op exclusieve woningen. In 2005 waren er nog ongeveer 250 rietdekkers aanwezig, een aantal dat in de loop der jaren nog wat verder is afgenomen door de markt die steeds een beetje kleiner wordt.

Geschiedenis rieten dakbedekking

De geschiedenis van de rieten dakdekking gaat terug tot in de Middeleeuwen, toen we er veel gebruik van maakten in complete dorpen. De brandgevaarlijkheid van het riet zorgde er echter voor dat hele dorpen in vlammen opgingen, wanneer er een keer een brand uitbrak. Het werd verboden om rieten daken te gebruiken, al is er inmiddels geen sprake meer van een dergelijk verbod. Dat neemt niet weg dat u met het oog op de rieten dakbedekking rekening dient te houden met aanvullende normen, bijvoorbeeld dat er in de omtrek van 15 meter geen ander pand aanwezig mag zijn.

Rietvorsten toepassen

Wanneer we zorgen voor de rieten dakbedekking maken we traditioneel gebruik van de zwarte of rode nokvorsten, die we in Nederland allemaal wel eens gezien hebben. Het zijn de onderdelen die we platvol of halfrond opliggend kunnen metselen, om voor een nette afwerking op de nok te zorgen. Hierin zijn verschillende variaties mogelijk, bijvoorbeeld door wel of niet te kiezen voor een onderzoom. In de buurt van de nok wordt de lengte van het gebruikte riet over het algemeen steeds kleiner, waardoor we daar gebruik maken van rietlatten, om het geheel met gaarden en binddraden toch goed vast te kunnen zetten.

Koperen nok

Daarnaast maken we in Nederland steeds vaker gebruik van de koperen nok, in plaats van de bekende en traditionele nokvorsten. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Het zorgt bijvoorbeeld voor een lichtere constructie en een langere levensduur, maar daarnaast ook voor minder onderhoud en minder kans op beschadiging als het gevolg van de inwerking van cement. De kans op regendoorslag is kleiner en het geheel is demontabel, maar het brengt ook enkele nadelen met zich mee. Denk hierbij aan het uiterlijk dat afwijkt van de traditionele gebakken nokvorst en de hogere prijs die u betaalt voor de aanschaf van de koperen nok.

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *