Rieten dakbedekking

Wilt u gebruik maken van dakbedekking van riet, of wilt u daar onderhoud aan laten uitvoeren? Het rieten dak zorgt voor een fraai uiterlijk, maar daarnaast ook voor een uitstekende isolatie. Daarnaast zorgt u er met de holle rietstengels voor dat u een natuurlijke vorm van ventilatie kunt realiseren.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat de rieten dakbedekking een relatief dure vorm is en de levensduur beperkt is (25 jaar op de zuidzijde, 40 jaar op de noordoostzijde). Verder is riet erg brandbaar en kunt u het zelf niet onderhouden.

Riet heeft veel onderhoud nodig
Riet heeft veel onderhoud nodig

Historie rieten dakbedekking

De historie van rieten dakbedekking gaat erg veel terug. We maken al zo lang als we terug kunnen gaan in de geschiedenis gebruik van takken, heideplaggen, stro en riet om ons te beschermen tegen bijvoorbeeld wind, regen, kou en juist hitte. Tot ver in de Middeleeuwen maakten we hoofdzakelijk gebruik van rieten daken. In de vijftiende eeuw werd dit echter een halt toegeroepen, om de verspreiding van brand tegen te kunnen gaan. Op het platteland maken we over het algemeen nog gebruik van rieten dakbedekking voor schuren en stallen, mede door het lage gewicht van het materiaal op het dak.

Exclusiviteit rieten dakbedekking

In 2005 waren er nog ongeveer 250 rietdekkers actief in Nederland. Dit betekent dat het aantal sterk is teruggelopen, maar er nog altijd rieten dakbedekking wordt onderhouden en zelfs aangebracht. In de meeste gevallen gaat het om het onderhoud van een bestaand dak. Nieuwe dakbedekking van riet vinden we over het algemeen alleen terug op exclusieve woningen en bijvoorbeeld grote boerderijen. Het is in dat geval vooral de uitstraling waar we voor kiezen. De NEN 6063 stelt dat we voor nieuwbouw binnen 15m van de perceelgrens geen gebruik mogen maken van een brandbaar dak, waardoor een rieten dakbedekking in dat geval geen mogelijkheid vormt.

Levensduur van rieten dakbedekking bevorderen

Wilt u de levensduur van uw rieten dakbedekking bevorderen? Dan is het verstandig om de rietdekker regelmatig onderhoud uit te laten voeren. Laat eens per jaar een onderhoudsbeurt uitvoeren om kleine gebreken te kunnen herstellen of vervuiling te verwijderen. Daarnaast is het verstandig om de rieten dakbedekking zoveel mogelijk droog te houden. Beperk het aantal hoge bomen in de omgeving, om na regen voor een optimale droging te kunnen zorgen. Voorkom tenslotte de vorming van algen en mossen op de rieten dakbedekking, aangezien de groene aanslag kan leiden tot dikteverlies van de slijtlaag op het dak.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *