BTW verlaging dakdekkers

Verlaagd btw tarief op arbeidskosten

Een voor partikuliere consumenten heel interessante regeling is de btw-verlaging op arbeidskosten, wat effectief 15% korting of subsidie betekent. Op deze pagina gaan we dieper in op deze regeling en wat het betekent voor dakbedekkingwerkzaamheden.

Regeling

In verband met onder meer de aanhoudende recessie en het negatieve effect op bestedingen van consumenten en de daaruit voortkomende omzetproblemen in onder meer de bouwsector heeft de overheid in 2013 besloten om het btw tarief op arbeidskosten te verlagen. Deze btw verlaging betreft werkzaamheden die betrekking hebben op herstel en renovatie van woningen van meer dan 2 jaar oud (na ingebruikname).

BTW-tarief van 21% naar 6%

Het verlaagde BTW tarief is 6% in plaats van 21%, wat inhoudt dat het voor consumenten een korting van 15% op de arbeid betreft. Zeker bij arbeidsintensieve werkzaamheden (zoals bijvoorbeeld dakdekken) kan dat behoorlijk schelen.

Looptijd regeling tot en met 31 december 2014

De regeling liep origineel tot en met 30 juni 2015. Werkzaamheden en facturatie moeten dus verricht worden in het kalenderjaar 2015 (voor 1 juli 2015) om recht te kunnen hebben op verlaagde btw.

 • Het verlaagde tarief is van toepassing op alle renovatie- en herstelwerkzaamheden die in en aan een woning worden verricht
 • In het algemeen gaat het om het vernieuwen, vergroten, herstellen of vervangen en onderhouden, van (delen van) de woning
 • Het verlaagde tarief is uitsluitend van toepassing op de arbeidskosten

Dakdekken valt ook onder verlaagd btw tarief

Het slopen, onderhouden en vernieuwen van dakbedekking valt (grotendeels) ook onder de regeling (mits het een woning van minimaal 2 jaar oud betreft), waardoor u op arbeidskosten 6% btw betaalt in plaats van 21%, een forse besparing van 15%.

Garages, schuren, serres etc.

Ook schuren, serres, garages, aan- en uitbouwen vallen onder de regeling omdat ze onder het begrip woning vallen indien ze op hetzelfde perceel staan als de woning.

Verhouding arbeid/materiaal

Dakbedekking werkzaamheden zijn arbeidsintensief. Daarom mag men forfaitair uitgaan van een verdeling van 45% materiaal en 55% arbeidskosten van de gehele aanneemsom.

Renovatie dak valt onder laag btw tarief
Renovatie dak valt onder laag btw tarief

Goedkeuring onder meer voor

 • Ontwerpen en vervaardigen van bouwtekeningen door architecten en ondernemers (mits ze tevens de renovatie begeleiden)
 • Arbeidskosten voor op maat gemaakt goederen die een onderdeel gaan vormen van de woning (zoals kozijnen,deuren,inbouwkasten,dakkapellen etc.)
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de badkamer, toilet, keuken, invalidentrap, dakterras, veranda, dakkapel en serre
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering binnen het perceel van de woning
 • Het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van boilers, geisers, CV-installaties, gaskachels, houtkachels, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco’s, sauna’s
 • Het slopen, (aan)bouwen, vernieuwen en onderhouden van garages, schuren,carports, erkers en dergelijke
 • Het onderhouden en vernieuwen van schoorstenen
 • Het aanbrengen, vernieuwen en herstellen van een gevel
 • Het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel) glas
 • Het aanbrengen , vernieuwen en onderhouden van vloeren (gietvloeren, tegels, plavuizen, parket, vloerbedekking (verlijmd) etc.)
 • Het verwijderen van asbest
 • De werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst
 • Alle schilder, stukadoors, isolatie en schoonmaakwerkzaamheden

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *