Functies van daken

Functies van daken

We kunnen de functies van daken onderverdelen in 2 verschillende groepen. We spreken van een aantal traditionele functies, maar er zijn daarnaast ook een aantal gebruiksfuncties bijgekomen.

Wat kost een dakdekker?

Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor alle soorten dakbedekkingen.Ja, ik wil graag offertes voor dakdekken ontvangen

Verder zien we de functie van het dak met het oog op de opvang en afvoer van hemelwater zowel groter worden als veranderen. Wat dat betreft zijn de functies van daken niet altijd hetzelfde geweest en is het verstandig om de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Traditionele functies

Traditioneel hebben daken functies zoals het afsluiten van een ruimte en een bescherming tegen weersinvloeden. We zorgen voor het bekende ‘dak boven ons hoofd’, om te voorkomen dat we last hebben van bijvoorbeeld de regen, de wind of van sneeuw. Verder zorgt het voor een afsluiting van de ruimte en kan het zorgen voor isolatie. Dit zorgt voor warmte in huis, waardoor we hier op een comfortabele manier kunnen verblijven.

Daarnaast bestaan de traditionele functies van daken uit de bescherming tegen ongewenste indringers en bijvoorbeeld de afvoer van het hemelwater. We maken in Nederland veel gebruik van hellende daken, waarbij de dakpannen zorgen voor een gerichte afvoer van het water. Daarnaast is het een afsluiting van onze woning, om te voorkomen dat anderen zomaar binnen kunnen dringen.

Gebruiksfuncties van daken

In de loop der jaren zijn de functies van daken echter wat uitgebreider geworden. Vandaag de dag maken we hier ook daadwerkelijk ‘gebruik’ van, bijvoorbeeld om de ruimte optimaal te benutten. We hebben bijvoorbeeld het parkeerdak en het dakterras toe kunnen voegen aan de functies van daken, om gebruik te kunnen maken van de ruimte die er beschikbaar is. Verder is het bij bedrijfspanden en hallen vaak een opslagplaats voor installaties, waardoor we daar rekening mee dienen te houden bij het berekenen van de constructie. Wat dat betreft is het aantal functies van daken alleen maar groter geworden, iets waar we vanuit dienen te gaan wanneer we kiezen voor bepaalde materialen, constructies en isolatiewaarden.

Opvang en afvoer van hemelwater

De laatste jaren is met name de functie van daken met het oog op de opvang en afvoer van hemelwater veranderd. Waar we hier voorheen gebruik van maakten om drinkwater te creëren, gebruiken we het nu veel meer voor het zogenaamde grijswatercircuit. We maken bovendien gebruik van vegetatiedaken, om het water direct op te vangen en het rioolsysteem te ontlasten. Dit toont aan dat de functies van daken altijd in beweging zijn.

Onderdelen

  • afsluiting ruimte
  • bescherming tegen weersinvloeden
  • bescherming tegen indringers
  • afvoer hemelwaterafvoer
  • eventueel parkeerdak
  • eventueel dakterras
  • eventueel dakvijver
  • eventueel opstelplaats voor installaties

VRIJBLIJVEND OFFERTES AANVRAGEN

Het herstellen, vernieuwen of compleet opnieuw aanbrengen van dakbedekking is een secuur werk waar hoge eisen aan gesteld worden. Bij foutieve aanleg kan veel vochtschade ontstaan met alle gevolgen van dien. Het loont de moeite om meerdere offertes bij goede dakdekbedrijven uit uw regio aan te vragen. Via dakbedekking-experts.nl kunt op een eenvoudige wijze in 1 stap bij circa 4 a 5 dakdekbedrijven volledig gratis en vrijblijvende offertes en documentatie aanvragen. Klik op de knop hieronder.

Dakdekker nodig? Vergelijk eerst!

Wat kost een dakdekker? Ontdek de exacte prijzen van uw klus door in een keer tot wel 4 offertes aan te vragen. Geheel gratis en vrijblijvend.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *